Frukosttips

Här kommer ett tillägg till kesokakan som jag har i ett tidigare inlägg. Ibland hinner man inte äta frukost hemma, eller man kanske behöver ta med sig ett mellanmål att äta innan eller efter träning eller bara en lätt lunch. Då är kesokakan bra att ha i kylen. Bara ta fram och lägg upp i en matlåda ”to go”. Tillsätt t.ex en hackad kiwi och lite frusna bär, krydda med kanel. Smaskens!

PS. Kom ihåg att ta med sked 😉

// Isa

Supersmoothie

Här kommer ett gott, mättande och bra tips på en frukostsmoothie som man står sig ganska länge på. Räcker till 2 stora glas.

Ingredienser:

  • 1/2 avokado (går att köpa frysta i tärningar)
  • 1 ätmoget päron
  • 1 st selleristjälk
  • ett par msk lime saft
  • 1 dl frusen mango
  • 5 st frusna jordgubbar
  • 1 knippa färsk spenat
  • 1 tsk – 1 msk riven ingefära (etter behag)
  • 1 msk hampaproteinpulver med spirulina och vetegräs.
  • 1 msk chiafrön
  • 1 knippa färsk mynta eller 1 tsk torkad
  • ett par dl osockrad mandelmjölk eller liknande
  • eventuellt ett par dl vatten, lite beroende hur man vill ha konsistensen. Jag fördrar lite tunnare och brukar tillsätta vatten.

Hampaprotien

 

Hampaprotein. ”Smoothieboost”. Färdig mix av hampaprotein, spirulina och vetegräs. Finns att köpa på många hälsokostbutiker eller på nätet. Rekommenderat dagligt intag 1-2 msk. Hampaprotein ger en bra mättnadskänsla.

Kör i mixern häll upp i glas. Eller häll upp i en drickvänlig flaska.
Finns många fina ”smoothieflaskor” eller ”shakeflaskor” att köpa i affärerna eller där du tränar.

Supersmoothie

// Isa

Chokladbollar med dadlar och valnötter

Fredagsmysdags. Det är något magiskt med fredagar och det börjar redan när man vaknar på morgonen. En härligt känsla i kroppen helt enkelt. Fredagsmys är många gånger precis som det låter. Man har inte mycket energi kvar efter veckan mer än till att bara mysa på fredagskvällen när lugnet har lagt sig. Det är ju faktiskt viktigt att man tar vara på det och lyssnar på kropp och själ. Ikväll är det jag och min son Joakim som står för myset här hemma. Min dotter Felicia är med kompisar och min sambo Rickard sitter i sin bil på väg upp till Småland.

Jag har precis testat ett nytt recept på nyttiga chokladbollar som jag hittade i en tidning för ett par dagar sedan. Får se om de går hem hos Joakim……..
De är ett säkert kort hos mig och Rickard i alla fall och Felicia också skulle jag tro.
De var väldigt lätta att göra och fick en riktigt fin konsistens. Bollarna smakade väldigt gott och väl kylda är att rekommendera 🙂

Ingredienser:

  • 250 g mandel
  • 250 g valnötter
  • 15 torkade dadlar
  • 4 msk kakao
  • 1/2-1 dl vatten

Gör så här:

Lägg dadlar, nötter och kakao i en matberedare och kör tills det blir en smet. Späd med vatten.

Forma bollarna till små munsbitar och rulla dem i kokosflingor.

Ställ i kylen ett tag innan servering.

Förvaras i kylen eller i frysen.

Glad mysfredag!

//Isa

Mina spröda fröknäcke

Detta recept är tillägnat min dotter Felicias vän, söta Saga.  Här kommer det som utlovat och jag vågar nästa påstå att alla som smakar det blir lika förtjusta.

Ingredienser till två plåtar:

  • 1 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl solrosfrö
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl linfrön
  • 40 g kokosfett alt. 0,5 dl rapsolja
  • 2,5 dl kokande vatten
  • flingsalt efter behag (frivilligt, gott även utan)

Ingredienser till fröknäcke

Gör så här:

Rör ihop alla torra ingredienser i en skål. Häll på kokande vatten och olja och rör ihop till en jämn deg. Låt svälla 5 min.

Dela degen i två delar och lägg på två plåtar med bakplåtspapper.

Deg till fröknäcke

Här kan man nu välja om man vill använda en kavel för att platta ut degen så att den täcker nästan hela plåten eller om man vill arbeta med händer och fingrar. Jag väljer alltid det sistnämnda. I båda alternativen behöver man ha ett bakplåtspapper emellan för att degen är ganska klibbig att arbeta med.

Fröknäcke på plåt

Avsluta med att strö önskad mängd flingsalt på.

Sätt ugnen på 150 grader och grädda en plåt i taget i ca 1 timme. Om knäckebröden inte känns torra tillräckligt kan man stänga av ugnen låta plåten stå kvar på eftervärme 30-60 min.

Jag har testat att köra båda plåtarna samtidigt varmluftsugn, ca 125 grader i 1 timme. Efter det har jag stängt av ugnen, öppnat ugnsluckan lite med en trägaffel och låtit plåtarna stå kvar ca 60 min på eftervärme. Det har funkat riktigt bra. Tunna, torra och fina 🙂

Fröknäcke

Jag brukar bryta mina fröknäcke i lite mindre bitar. Gillar när formerna är lite olika. Vill man kan man skära skåror i degen innan gräddning om man vill för önskad form och storlek.

Jag förvara mina knäcke i en plåtburk med tätslutande lock.

Tokgoda bara som de är eller med t.ex en skiva god ost.

//Isa

Zucciniplättar

Dessa plättar är ett bra alternativ till potatis eller pasta. Väldigt goda och ganska lätta att göra.

Ingredienser till 4 port, ca 10 plättar:

  • 1 grön zuccini
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 st ägg
  • 10 st gröna oliver, kärnfria
  • 1 tsk lökpulver
  • smör och rapsolja till stekning

Gör så här:

Riv zuccinin grovt och lägg över i ett durkslag. Salta och rör om. Låt stå i ca 30 min så att den vätskar av sig.  Pressa sedan ut det sista vatten ur zuccinin.

Hacka oliverna i mindre bitar. Blanda ihop zuccinin, oliverna, äggen,
lökpulver och fiberhusk.

Klicka i smeten direkt i pannan, 1 stor matsked. De sväller lite, så ca fyra åt gången brukar vara lagom. Stek ett par minuter per sida på medelvärme.

Laxburgare och zucciniplättar

Här åt vi zucciniplättar tillsammans med laxburgare och en god sallad.

//Isa

Laxburgare

Till kvällsmat idag blev det laxburgare med zucciniplättar och / eller kokta småpotatis. Jag verkligen tokälskar dessa laxburgare. Enkelt att göra och smakar underbart. Perfekta även till barn och vuxna som har lite svårt att tycka om fisk. Dessa burgare brukar gå hem även där.

Ingredienser till 4 pers:

  • 600 g skinnfri lax
  • 1 gul finhackad lök
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm citronpeppar

Gör så här:

Dela laxen i mindre delar och kör sedan bitarna i matberedare. Mixa inte för länge så det blir mosigt, låt det gärna vara lite småbitar kvar, det blir godare så.

Blanda laxfärsen med den finhackade löken, äggen och kryddorna.

Hetta upp en stekpanna, smält lite smör. Forma små biffar av laxsmeten  rakt ner i pannan och stek på medelvärme några minuter per sida. De ska bli fasta i formen. Det blir ca 8 små burgare eller 4 stora.

Laxburgare och zucciniplättar

Servera med någon god sås och en sallad . Idag tog jag Väggas färdiga laxsås, den är underbar till lax. Vi hade även zucciniplättar och kokt potatis till dem som det önskade.

Tips är att även servera dessa laxburgare som ett alternativ till hamburgare :).

//Isa

Kesokaka

Söndagskvällen är här och helgen är snart slut. Det blev efterlängtade längdskidor i Nässjö hela lördagen. Fina spår och fint väder, så ljuvligt :). Ganska öm i ljumskarna idag så det fick bli en långpromenad i solskenet,  sedan lite matfix hemma.

Kesokaka till veckan. Detta receptet har min väninna Maria delat med sig av. Det blir ca 8 port och är perfekt att ha i kylen i veckan. Kan ätas varm eller kall. Jag äter den gärna kall tillsammans med lite frysta hallon, kiwi och kanel. Till frukost eller mellis.

  • Ingredienser:
  • 2 dl äggvita (finns på 1 liters flaska i de flesta affärer)
  • 2 ägg
  • 800 g keso
  • 1 tsk stevia strö
  • 1 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 50 g hackad eller flagad mandel
  • några droppar bittermandel essens
  • några droppar vitvinsvinäger (till äggvitan)

Till kesokaka

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader och smörj en ugnsform med kokosolja.  Jag använder en rostfri form med hög kant inköp på Ikea. Tror att den har måtten 30×20.

Form

Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt ett par droppar vitvinsvinäger så går det lite snabbare.

Vispa äggen i en annan bunke och blanda sedan ner alla övriga ingredienser. Vänd sist ner den hårt vispade äggvitan.

Smet till kesokaka

Rör tills det är en jämn fin smet och häll upp i den smorda formen.

Kesokaka innan ugn.

Baka i ugn 1 timme och 30 min.

Färdig kesokaka

Ställ i kyl över natten.  Den blir godast att äta när den har fått stå till sig lite. Ta sedan fram och lägg över i plastburkar för smidigare förvaring i kyl.

// Isa

 

 

Glutenfria pizzamuffins

Man skulle kunna kalla det matmuffins istället då smaksättningen är egentligen helt valfri och ganska oändlig. Det är ju nästan bara fantasin som sätter gränser här. Jag rekommenderar dock att använda en riktig ”muffinsplåt” eller riktigt bra hårda muffinsformar i typ silikon. Jag har själv inte skaffat mig en plåt ännu men överväger stark att göra det.  Tills dess blir det hårda pappersformar från Toppits, en lite större variant.

Ingredienser till grundsmet som räcker till ca 8 st:

  • 5 ägg
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 2 dl riven ost, gärna lagrad med lite smak
  •  1 krm svartpeppar

Smak sättning till pizzamuffins : 100 g rökt skinka eller salami, 1 msk oregano, 1 dl soltorkade tomater i mindre bitar, 1 dl kärnfria gröna oliver i bitar och eventuellt lite tärnad fetaost.

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Rör ihop ägg, vispgrädde, ost och peppar i en bunke.
  • Tillsätt smaksättningen. I detta fall pizzafyllningen ovan.
  • Häll smeten i muffinsformarna.
  • Grädda i ugnen 20-30 min lite beroende på hur stora eller små muffinsen är. De är klara när de är fasta i formen och fått en fin gyllenbrun färg.

Glutenfria pizzamuffins

Godast att äta när de har svalnat och fått stelna till lite. Perfekt mellismat eller till utflykten. Ett annat tips är att fylla bara med lite goda ost sorter och ha som tillbehör till t.ex soppa.

// Isa

Kålrotspommes

Detta alternativ är bara sååååå gott! Finns inte en potatispommes i världen som slår dessa.

Skala kålroten och skär i stavar, ca 1 cm tjocka, som en pommes.

Kålrot

Blanda kålroten med lite rapsolja, salt och peppar direkt på plåten och gärna med händerna så att du känner att du har fått olja och kryddor jämt fördelat över stavarna.

Kålrotspommes innan ugn

Tillaga i ugn på 225 grader i ca 25 min.

Smakar lika bra att värma dagen efter eller att ta med i lunchlådan 🙂

//Isa

Kycklingfilé med ädelost

Vi har en del dagar i veckan när alla kommer hem sent efter jobb, skola och träning. Då är det perfekt att bara ta fram färdiglagad mat från tidigare måltider och bara värma. Idag var en sådan dag. Det blev resterna ifrån helgen tillsammans med en god fräsch sallad.

Detta kycklingrecept hittade jag i MatHems tidning.  Fantastiskt god bjudmat, klockren till fredagsmyset, och det bästa av allt är det den är tillräckligt lätt för att tillaga en helt vanlig måndag. Jag valde att göra det till vårt fredagsmys och då  gjorde jag såklart en dubbel sats så att jag skulle få över till en middag till samt en lunchlåda 😉

Ingredienser till ca 4 port:

  • 700 g kycklingfilé
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1 dl crème fraiche
  • 140 g ädelost
  • 100 g valnötter
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk kycklingfond

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olja och stek lök och vitlök tills de mjuknat och fått fin färg. Stek sedan kycklingfiléerna några minuter på var sida. Salta och peppra efter behag och krydda med timjan. Lägg över kyckling och lök i en ugnsform. Mosa ihop ädelost med pressad vitlök, crème fraiche, grovt hackade valnötter och fond. Bred ut ett jämt lager över kycklingen och tillaga i ugnen 20-25 min.

20150117_195134

Servera med en god sallad och ris om så önskas.

Ett annat väldigt gott alternativ till ris om man vill ha lite mer än bara sallad till är kålrotspommes.

//Isa