Mathavre-och zucchinisallad med kassler

Jag igen. Hinner med ett inlägg till ikväll. Får ju passa på när tid finns. Måste bara tipsa om en restaurang som jag var på i fredags tillsammans med mina arbetskamrater. Occo Restaurant på Drottningtorget i Malmö.  Fantastisk god libanesisk mat. Otroligt mysig medelhavsmiljö och bra service. Ett ställe jag varmt kan rekommendera.  Efteråt blev det blev det boulespel på boulebaren tvärs över torget. Nära och bra. Riktigt kul med boule och ett häftigt ställe. Det kommer lätt bli favorit. Mycket, mycket bättre och roligare en bowling.

Mathavre är ett gott och bra alternativ till t ex pasta eller ris.  Jag gillar att ha det i sallad och då gärna i en lite varmare variant på sallad.  Man kan också ha det i soppa eller olika köttfärsrätter.

Här kommer min variant på varm mathavresallad.

Ingredienser till 4 port:

  • 3 dl mathavre
  • 1 -2 dl röd pesto (jag använde en pesto på mandel och tomat)
  • 1 1/2 msk pressad lime
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • olivolja att steka i
  • 150 g fetaost
  • 50-100 g färsk spenat, gärna småbladig
  • ca 500 gram rökt kassler

Gör så här:

Koka mathavre enligt anvisningen på paketet, tar ca 12-15 min. Jag brukar köpa Frebacos mathavre. Brukar finnas på samma plats som ris i affären. Ska lägga upp en bild

Skiva kasslern och stek upp snabbt i en nästan torr stekpanna

Skär zucchinin och paprikan i mindre bitar och fräs i en panna med lite olivolja

Blanda ner pesto och lime i den varma mathavren

Blanda samman mathavren, zucchini och paprika i en skål

Vänd ner spenaten och smula över fetaosten

Mathavre

Vi åt detta tillsammans med stekt kassler.  Men det passar även till annat, t ex stek lax och grillat av alla slag. Perfekt nu till den kommande grillsäsongen.

//Isa

Morotssoppa med ingefära

Nu är det klart att min dotter Felicia åker som au pair till USA ett år. Så fantastisk kul och spännande för henne. Det har gått rasande snabbt alltihop och jag har nog inte lyckats landa i tanken än att hon ska vara borta ett helt år. Min lilla tös… är inte så liten längre… 🙂  Den 29 juni bär det iväg och innan dess ska hon hinna med ett bra avslut i skolan,  en veckas resa med kompisarna, fira lillebrors födelsedag med en helg i Göteborg, skolbal och studentfest.  Japp, hon lär inte få långtråkigt innan hon åker.

Ikväll är det ganska ruggigt väder, regn blåst och lite kyligt. Man skulle kunna säga soppväder. Jag har hittat recept på tre olika soppor som jag bara måste testa. Väldigt kalorisnåla och passar bra som en lätt lunch eller som sen kvällsmat. Alla tre kommer ifrån Ulrika Davidsson som för övrigt är en av mina stora favoriter. Enkel och hälsosam mat som är lätt att fixa till i en hektisk vardag.

Morotssoppan är först ut. Den testades igår.

Ingredienser till 4 port:

  • 10 st morötter (jag tog 1 kg)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st gula lökar
  • 2 msk färsk riven ingefära (jag har min ingefära skalad och i bitar i frysen)
  • 2 msk olivolja
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 tsk sambal oelek (jag hade ingen hemma så jag tog röd currypasta istället och det blev riktigt bra)
  • 4 msk turkisk yoghurt
  • 1/2 dl rostade pumpakärnor
  • salt och peppar

Gör så här:

Skala morötterna och skär i bitar

Skala och hacka lök och vitlök

Fräs löken och morötterna i olivoljan tillsammans med ingefäran i en stor panna eller gryta

Häll på vattnet och tillsätt buljongen.

Låt koka på medelvärme i ca 15 min

Rosta under tiden pumpakärnor lite snabbt i en torr stekpanna på hög värme, viktigt att röra hela tiden så att kärnorna inte bränns vid

Mixa soppan slät och krydda med salt, peppar och som i mitt fall currypasta

Servera med rostade pumpakärnor och en klick turkisk yoghurt

Tips är att variera soppan med fetaost eller ädelost istället för yoghurt

Morotssoppa

Fantastisk god, mättande och lätt att göra. Den kommer att göras många gånger till i mitt kök! Den håller fint i kylen i flera dagar om man känner för att laga lite extra.

//Isa

Kycklingrullader med västerbottenost och bacon

Underbara långhelg och strålande fint väder. Det blev inget direkt valborgsfirande för oss i år. Min krassliga son och jag käkade lite gott och kollade film istället. Idag var det Malmö toughest  på ribban. Hade gärna åkt och kollat men glömde helt bort det.  Kanske får dra ihop ett glatt gäng till nästa år och ställa upp istället 🙂
Helgen bjuder på hallrenovering (vi har kommit halvvägs), nya blommor till våra utekrukor och skruva ihop lite nya hallmöbler från Ikea. Idag klämde jag och Rickard även in en löprunda på 16 km i det fina vädret och i morgon bitti har vi planerat in en tur med våra racercyklar tillsammans med några goa vänner.
Egentligen skulle vi ju ha premiärgrillat antingen igår, eller som ikväll, men vi har helt enkelt inte blivit färdiga till det. Jag fick istället ett önskemål på mat av min kära sambo, vilket inte är särskilt ofta, så självklart blev det uppfyllt 🙂
Kycklingrullader med västerbottenost. Man kan med fördel köpa tunt skivad kyckling, men de går alldeles utmärkt att skiva det själv.
Receptet är ursprungligen ifrån en av Ulrika Davidssons kokböcker, vilka jag varmt kan rekommendera.

Ingredienser:

  • ca  1 kg kycklingfilé
  • 2 st lagom stora zucchini
  • 200 g riven västerbottenost, gärna lite mer. Tyckte att det blev lite för lite smak. (200 g till kycklingen + 200 g till såsen)
  • 2-3 pkt bacon á 140 g
  • 2 msk kycklingfond
  • 5 dl flytande créme fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 kruka färsk basilika
  • torkade örtkryddor
  • salt och peppar

Gör så här:

Skiva kycklingfiléerna tunt.

Krydda kycklingskivorna med salt, peppar och örtkryddor strö på den rivna osten. Rulla sedan ihop och linda en baconskiva runt.

20150502_193108

Jag fick ut 20 stycken rullader på 1 kg kyckling, ca 3 skivor per bröstfilé.

Tärna eller skiva zucchinin.

Stek rulladerna runt om, tills de har fått fin färg och lägg sedan över i en större gryta eller panna.

Stek upp zucchinin lite snabbt och tillsätt det till kycklingen.

20150502_194725

Häll sedan på vatten och fond. Tillsätt créme fraiche och låt koka upp och sedan sjuda med medelvärme i ca 20 min tills kycklingen är helt klar. Tillsätt finhackad färsk basilika och smaka av med salt och peppar.

20150502_195653

Potatiskroketter till Rickard och lite blomkål till mig.

Gott som tusan! Men som jag skrev tidigare skulle jag ha haft lite mer västerbottenost. Tror att det hade varit perfekt med 200 g till i såsen. det få bli till nästa gång.

/Isa