Rödbetsbiffar med valnötter och fetaost

Helgen som gick bjöd på fint väder,  tågresa tur och retur Stockholm tillsammans med ett härligt gäng löpsugna glädjespridare. Vi bodde i vanlig ordning vid Fridhemsplan, bra boende smidigt att ta sig till T-centralen och Ropsten. Lidingöloppet med 3 mil terräng väntade på oss. Faktiskt mitt sjätte Lidingölopp på raken 🙂 Trots mitt onda knä genomförde jag loppet över förväntad. Vilken glädjekick där och då, ja faktiskt fortfarande, trots jag har hiskligt ont i knäet nu.  Efter ett läkarbesök idag konstaterades det att jag har fått problem med min ena menisk i det vänstra knäet. En kortisonspruta och vila ett par dagar, sedan kan jag börja så smått igen med lite av varje. Hoppas!! Nåväl, tillbaka till helgen. I väntan på start blev jag bjuden på en fantastiskt god vegetarisk biff som min goa vän Sus hade med sig.  Jag kände direkt att det kommer att bli en ny favorit. Så gott och så enkelt att ha med sig i matsäcken. Jag bestämde mig såklart att testa och det har jag gjort ikväll. Nu har jag ju även fått testa att käka biffarna varma och det var minst lika gott. Jag är väldigt mätt nu iaf, åt kanske lite för mycket 🙂

Ingredienser till en stor sats, ca 24 biffar:

  • 1 kg färska rödbetor, ej förkokta
  • 250 g fetaost
  • 300 g valnötter
  • 3 dl fiberhavregryn (jag använde glutenfria)
  • 2 ägg

2015-09-29 17.23.37

Jag  valde att tillsätta:

  • 1 gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ca 1 tsk svartpeppar (ta efter behag)
  • ca 1 msk Trocomare örtsalt (ta efter behag)
  • lite smör att steka i

Gör så här:

Skala rödbetorna och riv sedan grovt, helst i en matberedare. Rödbetor har ju en tendens att färga av sig  och i en matberedare stänker det inte ut överallt.

Mixa sedan valnötterna ganska fint, men inte till mjöl, utan lagom 🙂

Skala och kör även den gula löken i mixern till ganska små bitar för att färsen sedan ska hålla ihop bättre.

Häll över rödbetorna i en bunke som helst inte tar färg.  Tillsätt sedan havregryn, valnötter, lök, smulad fetaost, äggen och en pressad vitlöksklyfta. Rör ihop tills det är en jämn fin smet och krydda efter behag. Smaka av.

2015-09-29 17.56.09

Jag valde att använda mig av en liten stekpanna och forma biffarna efter hand med hjälp av två lite större skedar av plast. Sedan tryckte jag till dem i stekpannan till önskad storlek.  Det blev 4 åt gången. Mindre kladd men tar lite längre tid att göra.

2015-09-29 18.06.10

Stek på medelvärme.  När de har fått en fin rödbrun stekyta och känns ”fasta” är de klara. Tiden beror lite på storleken på biffen. Nedan är de färdiga.

2015-09-29 18.12.17

Jag kan bara säga fullträff! Ät till vad du vill eller bara som dom är. Jag gjorde en enkel grönsallad till.

2015-09-29 20.23.01

Smaklig spis och tack för receptet Sus!

//Isa

 

Frittata med sqaush

Nu är det väldigt länge sedan jag tittade in här. Har helt enkelt inte haft tid, det har kommit en hel del annat i mellan. När jag fick denna blogg av min sambo och min dotter bestämde jag mig för att skriva här när jag hade tid och lust. Det fick inte bli ett krav eller en press, (från mig själv då). Jag har lovat mig själv att sänka ribban i min vardag och försöka att inte ställa så höga krav på mig själv.  Jag har kommit en bra bit på väg, men har lite fler nötter att knäcka.

Nu hade jag tänkt tipsa om en väldigt matig frittata som går att variera i oändlighet. Ursprungsreceptet  var vegetariskt med jag har valt att tillsätta salami . Man kan välja att utesluta det och äta frittatan till t ex kalkonbröst, skinka eller rökt fisk.

Jag föredrar att göra frittata i en ganska stor och hög stekpanna med teflon som går bra att ställa in i ugnen på ca 200 grader.

Ingredienser  till 4-6 port:

  • ca 500 g squash
  • 1,5 dl riven parmesanost
  • två små paprikor, en gul och en röd
  • en liten purjulök
  • 12 ägg (eller 10 stora)
  • salt och svartpeppar
  • 1 msk torkade örtkryddor
  • 200 g skivad valfri salami (jag köper min favorit till detta på Lidl, Linessa kalkonsalami. Ganska mager så det blir inte ”flottigt” i stekpannan)

20150802_183529

Gör så här:

Riv squashen på rivjärnets grova sida ner i en sil eller durkslag. Salta lite, rör om och låt stå i ca 20 min. Pressa sedan ut all vätska så squashen är ”torr”.

20150802_183722

Strimla purjolök och dela paprikorna i mindre bitar.

Riv parmesanost och strimla den skivade salamin.

Hetta upp stekpannan och stek först salamin någon minut på medelvärme. Tillsätt sedan lök och paprika låt fräsa ihop några minuter. Tillsätt sist  squashen och rör så att del blir jämt fördelat i pannan.

20150802_184621

20150802_184955

Vispa upp äggen och blanda i salt, peppar, torkade örtkryddor och parmesanosten.

20150802_184806

Häll äggsmeten i stekpannan och rör runt lite så att det blir jämt och fint. Låt puttra på svag värme en liten stund, ca 5 min.

20150802_185056

Ställ sedan in stekpannan i ungen på 200 grader tills frittatan har stelnat helt, ca 20-30 min lite beroende på hur stor den är.

20150802_190958

Nu är den klar! Dela upp i önskade portioner och ät med en fräsch god sallad. Väldigt god och mättande.

20150824_203957

 

Bra att ha i kylen till en sen kvällsmat efter ett träningspass eller ett föräldrarmöte 🙂
Var bara försiktig när du skär upp bitar direkt i stekpannan. Använd gärna en tunn stekspade i plast att dela med för att inte repa stekpannan.

 

Den håller sig fint i kylen i några dagar och går även bra att frysa. Perfekt i lunchlådan till jobb. Vill man inte göra så mycket kan man naturligtvis bara halvera receptet. Frittatan blir då bara lite tunnare men smaken är densamma 🙂

//Isa