Mandelbiskvier

Nu är det nästan precis 6 månader sedan jag tittade in här. Jag har varken haft tid eller ro för att skriva och mat och bak har mest gått på rutin. Jag bytte jobb i slutet av förra sommaren och har sedan dess haft fullt fokus på att komma in i allt nytt. Känns konstigt att vara ”ny” på jobbet, när man efter 20 år på samma plats och är van att kunna allt och lite till :). Jag trivs super i min nya roll, med mina  arbetskamrater och alla mina nya arbetsuppgifter! Eftersom att jag är en person som gillar att anta nya utmaningar i olika former så tror jag att detta kom precis rätt i tiden för mig. Min träning har fått stå åt sidan lite, men jag börjar så smått få tillbaka det i min vardag igen. Allt har sin tid 🙂 och idag var det tid att bjuda mina arbetskamrater på ”efter semester fika”. Jag beslöt mig för att testa svärmor Kerstins mandelbiskvier. Försvinnande goda kakor som bara smälter i munnen. De går verkligen hem hos alla.

Ingredienser till ca 25 st:

  • 200 g mald sötmandel
  • 300 g florsocker
  • 4 st äggvitor

Smörkräm:

  • 1 st äggula
  • 2 tsk vanijsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker

Gör så här:

Vispa äggvita och tillsätt florsockret lite i taget. Det kommer att bli en seg smet. Blanda ner den malda sötmandeln.

Klicka ut på plåtar med bakplåtspapper. Det ska bli 50 stycken. Gör gärna jämnstora klickar då dessa ska sättas i hopas två och två. Om smeten är seg så behöver du kanske breda ut klicken lite om inte så flyter den säkert ut av sig själv. Jag tog en matsked och fick ut nästan 50 st. Men välj själv hur stora du vill ha. De sväller lite i ugnen också.

Grädda sedan i ugn på 175 grader 10-12 min, de ska få lite färg, men håll koll. Det är olika från ugn till ugn.

Rör ihop smörkrämen under tiden du väntar på att biskvierna ska bli klara.

När biskvierna har svalnat helt, de får alltså inte vara varma, så är det dags att börja smöra dem och sätta ihop dem två och två. Förvaras i kyl fram till servering och går utmärkt att frysa. Notera bara att de är ömtåliga tryck så förvara dem gärna i en plastburk i frysen.

Om man ska göra många, till fest eller dylikt, kan det vara idé att köpa äggvita på dunk. Finns i alla välsorterade butiker. 1 liter. Äggvita på flaska

1 dl motsvara 3 äggvitor. Eftersom receptet säger totalt 4 äggvitor och 1 äggula så behöver du 1 dl äggvita och 1 ägg per sats. Inget svinn 🙂

20170418_183221

Fika på!

//Isa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.