Chiasylt

Sylt är något som är användbart till mycket och behöver nödvändigtvis inte innehålla socker. Nedan följer två tips på hur man enkelt kan fixa själv. Gott till t.ex pannkakor, ostkaka, chiagröt, kvarg eller som smaksättning i smoothies.
Att tänka på är att hållbarheten är ca 1 vecka i kyl så man bör kanske inte göra så mycket åt gången.

Chiasylt med blåbär

Ingredienser:

  • 2 msk chiafrön
  • 1 msk russin och/eller torkade tranbär
  • 1 dl frysna blåbär (eller skogsbär)
  • 1 1/2 dl vatten
  • ev. 1/2 tsk agavesirap

Gör så här:

Börja med att blanda chiafrön och vatten i en skål. Se till att vattnet täcker fröna och låt stå en stund. När konsistensen är geléaktig kan du fortsätta med att blanda ner resten av ingredienserna. Rör om lite så att eventuella klumpa försvinner. Ställ i kylen ett par timmar eller gärna över natten.

Chiasylt med hallon

  • 2 msk chiafrön
  • 1 dl vatten
  • 1 dl hallon
  • 1/2 krm vaniljpulver
  • ev. 1/2 tsk agavesirap
  • en banan

Gör så här:

Börja med att blanda chiafrön och vatten i en bunke. Se till att vattnet täcker fröna och låt stå en stund. När konsistensen är geléaktig kan du fortsätta med att mixa ner hallon, vaniljpulver, banan och eventuellt agavesirap. Häll upp i en lite skål eller burk med lock och ställ i kylen över natten.

// Isa

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *