Frukt- och bärpaj

I söndagskväll hade vi lite goa vänner på besök. Det blev mycket prat, skratt och god mat.  Vi åt sydstatsgryta med brunt råris och till det lite blomkålsbollar och lite sallad. Recepten på detta kommer, men först måste jag bara skiva om efterrätten. Den var precis i min smak och precis som jag hade tänkt mig. Kanske inte föll alla i smak, men så är det ibland. Jag hade förberett mig på det och hade även gjort en ”plan B” med lite hjälp av mig kära sambo 🙂  (återkommer med det också).
Det blev en frukt-och bärpaj med mandelbotten och vispgrädde. Verkligen superlätt att göra och riktigt fräsch att ställa fram. Jag gjorde en stor paj, ca 30 cm i Ø på formen. Räcker till ca 8 pers.

Ingredienser:

Till pajbotten:

  •  6 dl, ca 400 g, sötmandel
  •  ca 1 dl akaciahonung eller agavesirap

Fyllning:

  • 3 bananer i skivor
  • 300 g färska stora blåbär
  • 3 kiwi i små bitar
  • ca 5 dl nektariner i bitar
  • 1 färsk mogen mango

Gör så här:

Kör mandlarna i mixern till fint mandelmjöl. Häll på honung eller sirap eller lite av varje (det gjorde jag) och arbeta in det i mjölet. Det får inte vara för torrt, då behöver du tillsätta lite mer. Var bara försiktig så att det inte blir för sött. Agavesirap är sött, så även mandel och honung. Tryck ut degen i pajformen och även upp lite på kanterna. Ställ i kylen under tiden du förbereder fyllningen.

Mandelpajskal

Lägg skivad banan över hela pajbotten och fördela ut mangobitar ovanpå det. Fyll sedan hela pajen med nektariner, kiwi och blåbär.

Frukt-ochbärpaj

Ställ i kylen ett par timmar före servering, den blir godast då. Vi åt den tillsammans med vispad grädde, men det går såklart bra utan eller med t.ex vanlijvisp. Pajen var god även efter ett par dagar i kylen när jag och Felicia, min dotter, åt upp det som blev över av pajen. Byt ut bär och frukt efter eget smak och tycke eller efter vad som passar för säsongen.

//Isa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *