Kyckling- och korvgryta

Sköna söndag och hemma igen efter en tur till Nässjö igår. Jag och Rickard var och körde längdskidor i Nässjö med Jessica, en före detta arbetskamrat till mig som har ”Öppet spår” framför sig nästa helg. Spåren var åkbara men det var mycket skräp i dem,  genomslag bitvis och isigt. Det är så skönt med utomhusträning. Det är som balsam för själen.
Jag och Rickard fick varsin present av Jessica som tack för hjälpen med några skiddagar i Lövhult. Riktigt genomtänkta presenter måste jag säga. Jessica är en väldigt påhittig och kul tjej 🙂

20150222_082818

Kaviartokiga Rickard fick en liten matlåda och en tubklämma och jag fick en måttbägare med inbyggd våg. En fantastik sak som jag inte ens visste fanns . Den kommer att användas flitigt i mitt kök! Jag lovar nu Jessica att jag aldrig mer ska bjuda på torra pizzamuffins :).

Söndagar innebär många gånger matlagning och matplanering inför vecka. Här kommer nu ett recept på en enkel men ack så god kycklinggryta som jag har gjort sedan urminnes tider, tillägnat min fina bonusdotter Jennifer.

Matlagning till flera middagar – stor gryta – Le Creuset, 5,3 liter.

Ingredienser:

  • 1,5 kg kycklingfilé
  • 600 g chorizokorv, med hög kötthalt 80-90 %
  • 500 g smal kabanossykorv, med hög kötthalt 80-90%
  • 5 dl crème fraiche, 34%
  • 5-10 dl vattnen. Börja med 5 dl, tillsätt mer vid behov
  • 1 msk kycklingfond
  • 2-4 pressade vitlöksklyftor (efter behag)
  • 2-3 msk torkade örtkryddor, blandning av oregano, basilika, mejram
  • Frusna wookgrönsaker (återkommer till mängden här nedan)

Gör så här:

Putsa kycklingfiléerna och dela de i mindre bitar. Skiva upp korvarna och hetta upp en stekpanna.

Stek först upp alla korvarna i omgångar och häll över i grytan. Stek sedan upp kycklingbitarna i omgångar. Viktigt att inte steka för många bitar åt gången och bryn snabbt på en ganska hög temperatur så att det blir en fin gyllenbrun stekyta, häll över i grytan efterhand. Kycklingen behöver inte var helt genomstekt här, det blir den i grytan sedan.

Nu till grytan. Tillsätt vattnen så att det nästan täcker och låt det bli varmt. Tillsätt sedan fond, crème fraiche,  och pressa i vitlök, låt koka upp och låt sedan grytan stå och puttra i ca 20 min.

Fräs under tiden upp de frusna wookgrönsakerna snabbt i en stekpanna för att sedan tillsättas i grytan tillsammans med örtkryddorna strax innan servering. Grönsakerna får inte bli för mjuka, godast om de är krispiga.

Om man inte ska servera hela grytan vid detta tillfälle så lyft ur den mängd som ska sparas innan man tillsätter grönsaker och örtkryddor. Perfekt att frysa in till kommande måltider.

Till halva mängden av grytan använder jag en stor påse wookgrönsaker, Findus har en påse på 900 g. Den blir perfekt.

Såsen i denna grytan blir sååå god. Massor med smak från korven. Jag gillar själv inte när såsen är för tjock. Men tycker man att man vill ha lite tjockare konsistens  kan man alltid reda med Maizena (majsstärkelse) i slutet av koktiden, eller t.ex använda mer crème fraiche och mindre vattnen vid tillagningen.

Kyckling och korvgryta

För glutenfritt, var noga med att läsa innehållet på korvpaketen.

//Isa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *