Lax- och romtårta. Väldigt smarrig!

Idag tar jag ett tungt kliv över 44 strecket. Aldrig kul att bli äldre.. Men det är ju bara en siffra, jag är ju egentligen bara 34 :), hmmm         Stormen Egon har dragit fram här och vädret är väldigt trist. Jag tycker mest synd om mig själv idag då jag dras med en ruskig förkylning sedan snart 4 veckor och som inte vill släppa taget. Nåväl, kamomillte med massor av ingefära och en tillbakablick på vår gångna härliga sommar fick mig att tänkta på ett recept jag har utlovat men ej delat med mig av ännu. Det är väl beprövat och väldigt uppskattat av nära och kära och tillägnat min guddotter Angelika. Bjöd på denna fantastiskt goda och enkla tårta på midsommar buffén i somras.

Receptet och bild är taget från ICA Buffé nr 6, 2011.

lax-och-romtarta-713886

Ca 10 portioner

Ingredienser:

  • 75 g smör
  • ca 200 g kavring

Fyllning:

  • 150 g kallrökt lax i skivor
  • 200 g varmrökt lax
  • ca 1 dl färsk finskuren dill
  • 1 burk röd stenbitsrom, ca 75 g
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 krm peppar

Garnering:

  • Finhackad rödlök
  • Dill

Så här gör du:

  1. Smält smöret. Skär brödet i bitar. Mixa det i en matberedare eller med stavmixer. Tillsätt det smälta smöret under mixning.
  2. Tryck ut blandningen på bottnen i en plastfolieklädd form, ca 24 cm i diameter (för 10 port).
  3. Ställ i kylen ca 2 timmar.
  4. Fyllning: Skär den kallrökta laxen i mindre bitar. Ta bort ev skinn från den varmrökta laxen och mosa den med gaffel. Rör ihop båda laxsorterna, dill, rom, majonnäs, crème fraiche och peppar.
  5. Lyft upp brödbottnen och ta bort plasten. Lägg bottnen på ett fat. Bred ut fyllningen på brödbottnen. Ställ i kylen fram till servering.
  6. Garnera med finhackad rödlök och dill precis före servering.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: kontrollera brödet, använd matfett och crème fraiche  som är laktosfria. Läs ingrediensförteckningen på majonnäsen.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet, byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt crème fraiche med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja). Läs ingrediensförteckningen på majonnäsen.
Gör äggfri: kontrollera brödet. Välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart crème fraiche och smaksätt den med lite fransk senap och dragon.

// Isa

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *