Glutenfri chokladkaka

Känns som att det var länge sedan jag var här nu. Har haft del för mig den sista tiden och har inte riktigt haft tid. Men nu  är jag här och det är idag veckan vänder. Helgen närmar sig och med den förhoppningsvis fortsatt härlig vårväder. Det är precis det jag och säkert alla andra njuter av för fullt just nu. Vårkänslor, skön uteträning, tulpaner och conversen fram! Kanske bjuda några goda vänner på middag i helgen… I så fall måste man ju ha en smarrig efterrätt. Denna chokladkakan är då klockren och magisk. Receptet fick jag av min goa väninna Petra för många år sedan och haft det i tryggt förvar sedan dess.

Använd en rund bakform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Räcker till ca 8 pers.

Ingredienser:

  • 5 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 200 g malda hasselnötter (finns att köpa hasselnötsmjöl, Risentas, se bild nedan)
  • 200 g mörk blockchoklad (jag använder Odnese 70%, men 55% funkar lika bra. Lite beroende på hur kraftig chokladsmak man vill ha)
  • 200 g smör
  • glutenfritt ströbröd till formen

Hasselnötsmjöl

Gör så här:

Smöra och bröa formen. Sätt ungen på 150 grader

Smält smör och choklad i vattenbad och låt svalna lite

Skilj gulan från vitan, använd två skålar

Vispa gulan tillsammans med socker

Vispa äggvitan riktigt hård

Blanda choklad smeten + hasselnötsmjöl ner i gulan

Vänd sist ner vitan

Häll över i bakformen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 50 min

Servera med lite färska hallon och lite vispad färsk grädde

Glutenfri chokladkaka

//Isa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *