Katten Gustaf lasagne

Påskledigheten är över och arbetsveckan har börjat igen. Trots långledigt med fyra hela härliga dagar så gick det rasande fort. Men så skönt det har varit att få ledig tid. Rickard är klar i ”första hallen” nu och har påbörjat på nästa. Vi har en lång hall som är delad i tre delar….den tar aldrig slut.  Hur kul det än är att äntligen få i ordning så är det inte kul att renovera. Dammigt, rörigt, dyrt och drygt. Ikväll kände jag bara för att sätta mig i vårt nya fina kök och skriva lite.

Jag tog mig tid att fixa en del käk till veckan och till frysen i helgen, då jag inte behövde lägga speciellt mycket tid på matlagning till ”påskfirande”. På min sons önskelistan stod det ”Katten Gustaf lasagne”, vilket innebär en hög lasagne med mycket bechamelsås och ost. Det kräver lite tid och pyssel att göra lasagne så helgen var perfekt. Till detta använde jag en stor gratängform med måtten 34×24 och 5 cm hög(Ikeas),  och en hög vanlig brödform. Perfekt att göra mycket, så att jag kan få över till lite matlådor åt Joakim, som han kan värma innan träning.

Ingredienser till en stor sats köttfärssås:

  • 1 kg nötfärs
  • 250 g bacon, 2 paket
  • 3 gula finhackade lökar
  • 4 grovt rivna morötter
  • 6 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 12 dl buljong
  • 280 g tomatpuré

Bechamelsås:

  • 50 g smör
  • 8 msk vetemjöl
  • 2 liter mjölk
  • 1  tsk salt
  • riven muskotnöt efter behag
  • ca 200 g riven ost

Jag använde ca 500 g lasagneplattor, 1 pkt.

 Gör så här:

Köttfärssåsen: Strimla bacon och stek upp i en stor stekgryta. Stek upp köttfärsen i omgångar i tillsamman med löken i en stekpanna och lägg över efterhand i grytan. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt såsen sjuda i ca 20-30 min.

Bechamelsås: Smält smöret i en stor gryta och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget. Låt såsen koka upp och smaksätt med salt, peppar och muskotnöt.

Smöra ugnsformen / ugnsformarna. Varva bechamelsås, köttfärs, ost och lasagneplattor i så många lager du får plats med. Börja och avsluta med bechamelsåsen. Strö sist över lite riven ost.

Tillaga i ugn på 200 grader i 35-40 min.

Gustav Lasagne

Jag fick MVG!!
OMG, så kul att jag lyckades att få till höjden på lasagnen, brödformen var tricket 🙂

Fick ut 8-10 portioner på den stora formen och 4 portioner på brödformen.

//Isa

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *