Ernst goda julbröd

I vecka som gick fick jag en present av min arbetskollega Magnus. Vi har jobbat i ganska många år ihop och han känner mig nog ganska väl vi  det här laget. Presenten var klockren 🙂 och jag blev jätteglad och rörd. I just love bikes!! 🙂

20151118_193227En pizzadelare 🙂

Min arbetskamrater är ett glatt gäng med härliga personligheter. De flesta är väldigt mat-och bakintresserade. Kul att byta idéer och få lite tips av varandra.  Detta receptet är tillägnat Viktor som gillar ”riktiga” bröd med en massa gott i och som går hyfsat snabbt att sno ihop i en hektisk vardag.
Ernst julbröd, ett tidningsutklipp jag har fått av min svärfar Jonny. Detta brödet brukar Rickard, min sambo, baka och det blir lika gott och bra varenda gång. Håller sig fint länge gör det också.

Ingredienser till två avlånga brödformar: 

  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 l naturell yoghurt
  • 2 dl russin
  • 2 dl hela hasselnötter
  • 3 dl strimlade torkade aprikoser
  • smör till formarna
  • 2 dl solrosfrön till formarna

Gör så här:

Rör ihop ihop allt mjöl, salt och bikarbonat i en stor bunke. Tillsätt sirap, yoghurt, russin, nötter och aprikoser.

Smöra två avlånga brödformar och ”bröa” dem med solroskärnor.

Skrapa ner och fördela den kladdiga degen i formarna, men lämna ett par centimeter upp till kanten så att brödet får plats att jäsa. Jämna till ytan och strö på lite extra solrosfrön.

Grädda i 200 grader i 60 min, sänk sedan till 175 grader och grädda ytterligare 30 min. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.

20151105_223545

En skiva av detta brödet med ett gott smör och lite stark ost är sagolikt gott.

Ernst tipsar även om att det är en kanonbra gå-bort-present, ”Slå in brödet i en fin kökshandduk så har du en lysande julklapp”

Väl värt att prova!

//Isa

Snabb Gulaschsoppa

Helgen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Skulle egentligen på en 90 års fest hos vänner, men en förkylning med halsont och kraftig huvudvärk flög på mig i slutet av veckan så det blev till att stanna hemma i lördagskväll 🙁  Kammomillte med ingefära och citron, en filt och slötittande på film fick duga.
Så har snön kommit, men förmodligen inte för att stanna. Den är säkert bara på ett snabbt besök och för att påminna alla som inte har bytt till vinterdäck att göra det nu. Ja, vi får se hur länge den stannar.
Söndag, har inte gjort många knop idag,  fortfarande krasslig, frusen och slö. Soppa är ju perfekt då. En snabb- och lättlagad Gulaschsoppa fick det bli.

Ingredienser ca 6 port:

  • 500 g nötfärs
  • 200 g salami av valfri sort, jag använde chilisalami
  • 1 stor gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 3 msk tomatpuré
  • 100 g soltorkade tomater (jag brukar använda de på påse som inte ligger i olja ”ready to eat” )
  • 2 lagerblad
  • 2 höns-eller köttbuljongtärningar
  • ca 1,5 l vatten
  • krydda med kummin och timjan efter smak
  • 3-4 stora råa potatisar eller överblivna ”dagen efter”potatis. Jag gillar personligen inte om att ha potatis i soppan vill tillagning. Jag tillsätter hellre den i efterhand.

20151122_171940

 Gör så här:

Skala lök och potatis (om man väljer rå, annars vänta med potatisen), skölj och kärna ur paprikan och hacka allt i centimeterstora bitar. Strimla salamin och de soltorkade tomaterna.
Börja nu steka: först färsen som ska röras och mosas så att det inte blir några klumpar, sedan löken, (potatisen), salamin, paprikan och sist tomaterna.

20151122_174830
Krydda med pressad vitlök, kummin, lagerblad, timjan och tomatpuré. Slå på vattnet, smula i buljongtärningarna och låt allt puttra en stund, ca 10-15 min.

20151122_180531

Min ”dagen efter” potatis.  Skalade och delade i mindre bitar, lagom till soppa.  Värmda och serverade sidan om, fritt att tillsätta om man så önskar.

20151122_182544

20151122_182325

En klick turkisk yoghurt, lite gurkstavar och ett gott fröknäcke  eller annat hårdbröd till så är lyckan gjord!

20151122_182958

Kvällen avslutades med lite spel, te, kaffe några pepparkakor och en ny Beckfilm 🙂

20151122_202501

Notera att jag är den röda, Joakim den gröna och Rickard den blåa….slutsats: Jag vann!!! And Rickard is the looser 🙂 🙂 🙂 🙂

//Isa

Italienska Frikadeller i tomat-och paprikasås.

Hösten är här, men  det är förvånadsvärt milt väder.  Jag har varit ganska trött och hängig sedan en tid tillbaka nu. Mitt knä bråkar fortfarande med mig och jag får inte sova ordentligt på nätterna. Väntar nu på en tid till ett ortopedbesök så får jag hoppas på att utfallet av det blir bra. Jag tror själv att menisken är trasig och behöver få lite omvårdnad. Min plan på att vara med i ”Spring till BUS” den 6/12 kan jag nog skrota. Förhoppningsvis kan jag cykla istället för att springa som jag egentligen skulle. Spring till BUS är en mamma som har dragit igång för att samla ihop pengar till julklappar till cancersjuka barn som är inlagda på avdelning 62 i Lund över jul. Just nu är det 140 anmälda. Man startar i Malmö och springer i samlad trupp till Lund.  Förutom pengar till insamlingen kan man ta med sig en virkad uggla, som är lite omplåstrad. Ugglan lämnar man sedan där så att något litet barn kan få ta med sig en hem sedan.  ”Hjärnugglan”, alla barn är kloka som ugglor 🙂

10906349_599369100163233_6536575990055525970_n10396306_589200344513442_188865799706180568_n

Farmor Karin har virkat 2 ugglor till mig som vi sak ta med oss. Riktigt söta!! Bara lite plåster och bandage sedan är de klara för nya små ägare 🙂

12049276_176820802658799_7661148195277187096_n

Vad passar väl bättre när man skriver om barn än frikadeller. Tänker då närmast på Lady och Luffsen när de är ute och käkar tillsammans på en italiensk restaurang. Jag har hittat det bästa receptet just det och det tänker jag dela med mig av här!

Ursprungsreceptet som jag hittade i Coops ”Mer smak” nr 10 är till 4-6 portioner. Men jag gjorde en dubbel sats (som vanlig).

Ingredienser:

2015-11-02 16.56.49

  • 1 kg nötfärs
  • 2 ägg
  • 1 dl tomatpuré
  • 8 dl finriven parmensanost
  • 2 dl finhackad persilja
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Till såsen:

  • 1 burk grillad paprika i olja, ca500 g
  • 2 gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 kg krossade tomater, 2 förpackningar a 500 g
  • 2 dl vatten
  • jag valde att även tillsätta lite torkade örtkryddor efter smak

Gör så här:

Viktig att välja en tillräckligt stor panna då man måste få plats med både sås och frikadeller. Jag använde här min stora ”Le Creuset” gryta på ca 5 liter. Min stora favorit 🙂

Hacka de grillade paprikorna, löken och vitlöken och stek sedan allt i lite olja från paprikan. Tillsätt tomatpurén och stek någon minut till under omrörning.
Häll i de krossade tomaterna och vatten, låt koka ihop i ca 10 min.
Smaka sedan av med salt och peppar. Eftersom att jag valde att ha en slät sås så mixade jag den direkt i grytan med en stavmixer, men det är såklart inget måste.

2015-11-02 17.41.44

Blanda nu färsen med ägg, tomatpuré, parmensan, persilja, salt och peppar. Rulla till ca 20-25 stora köttbullar.

2015-11-02 17.40.59

Lägg sedan ner köttbullarna i tomatsåsen och låt dem koka klart under lock i ca 20 min.

2015-11-02 17.46.03

Servera med broccoli och lite nykokt pasta, spagetti till exempel 🙂

2015-11-02 20.48.59

Toppa med persilja och riven parmensan.

Detta är perfekt att göra dagen innan och sedan bara fixa med tillbehören dagen efter. Toppbetyg här hemma!

//Isa