Rödbetsbiffar med valnötter och fetaost

Helgen som gick bjöd på fint väder,  tågresa tur och retur Stockholm tillsammans med ett härligt gäng löpsugna glädjespridare. Vi bodde i vanlig ordning vid Fridhemsplan, bra boende smidigt att ta sig till T-centralen och Ropsten. Lidingöloppet med 3 mil terräng väntade på oss. Faktiskt mitt sjätte Lidingölopp på raken 🙂 Trots mitt onda knä genomförde jag loppet över förväntad. Vilken glädjekick där och då, ja faktiskt fortfarande, trots jag har hiskligt ont i knäet nu.  Efter ett läkarbesök idag konstaterades det att jag har fått problem med min ena menisk i det vänstra knäet. En kortisonspruta och vila ett par dagar, sedan kan jag börja så smått igen med lite av varje. Hoppas!! Nåväl, tillbaka till helgen. I väntan på start blev jag bjuden på en fantastiskt god vegetarisk biff som min goa vän Sus hade med sig.  Jag kände direkt att det kommer att bli en ny favorit. Så gott och så enkelt att ha med sig i matsäcken. Jag bestämde mig såklart att testa och det har jag gjort ikväll. Nu har jag ju även fått testa att käka biffarna varma och det var minst lika gott. Jag är väldigt mätt nu iaf, åt kanske lite för mycket 🙂

Ingredienser till en stor sats, ca 24 biffar:

  • 1 kg färska rödbetor, ej förkokta
  • 250 g fetaost
  • 300 g valnötter
  • 3 dl fiberhavregryn (jag använde glutenfria)
  • 2 ägg

2015-09-29 17.23.37

Jag  valde att tillsätta:

  • 1 gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ca 1 tsk svartpeppar (ta efter behag)
  • ca 1 msk Trocomare örtsalt (ta efter behag)
  • lite smör att steka i

Gör så här:

Skala rödbetorna och riv sedan grovt, helst i en matberedare. Rödbetor har ju en tendens att färga av sig  och i en matberedare stänker det inte ut överallt.

Mixa sedan valnötterna ganska fint, men inte till mjöl, utan lagom 🙂

Skala och kör även den gula löken i mixern till ganska små bitar för att färsen sedan ska hålla ihop bättre.

Häll över rödbetorna i en bunke som helst inte tar färg.  Tillsätt sedan havregryn, valnötter, lök, smulad fetaost, äggen och en pressad vitlöksklyfta. Rör ihop tills det är en jämn fin smet och krydda efter behag. Smaka av.

2015-09-29 17.56.09

Jag valde att använda mig av en liten stekpanna och forma biffarna efter hand med hjälp av två lite större skedar av plast. Sedan tryckte jag till dem i stekpannan till önskad storlek.  Det blev 4 åt gången. Mindre kladd men tar lite längre tid att göra.

2015-09-29 18.06.10

Stek på medelvärme.  När de har fått en fin rödbrun stekyta och känns ”fasta” är de klara. Tiden beror lite på storleken på biffen. Nedan är de färdiga.

2015-09-29 18.12.17

Jag kan bara säga fullträff! Ät till vad du vill eller bara som dom är. Jag gjorde en enkel grönsallad till.

2015-09-29 20.23.01

Smaklig spis och tack för receptet Sus!

//Isa

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *