Mina spröda fröknäcke

Detta recept är tillägnat min dotter Felicias vän, söta Saga.  Här kommer det som utlovat och jag vågar nästa påstå att alla som smakar det blir lika förtjusta.

Ingredienser till två plåtar:

  • 1 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl solrosfrö
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl linfrön
  • 40 g kokosfett alt. 0,5 dl rapsolja
  • 2,5 dl kokande vatten
  • flingsalt efter behag (frivilligt, gott även utan)

Ingredienser till fröknäcke

Gör så här:

Rör ihop alla torra ingredienser i en skål. Häll på kokande vatten och olja och rör ihop till en jämn deg. Låt svälla 5 min.

Dela degen i två delar och lägg på två plåtar med bakplåtspapper.

Deg till fröknäcke

Här kan man nu välja om man vill använda en kavel för att platta ut degen så att den täcker nästan hela plåten eller om man vill arbeta med händer och fingrar. Jag väljer alltid det sistnämnda. I båda alternativen behöver man ha ett bakplåtspapper emellan för att degen är ganska klibbig att arbeta med.

Fröknäcke på plåt

Avsluta med att strö önskad mängd flingsalt på.

Sätt ugnen på 150 grader och grädda en plåt i taget i ca 1 timme. Om knäckebröden inte känns torra tillräckligt kan man stänga av ugnen låta plåten stå kvar på eftervärme 30-60 min.

Jag har testat att köra båda plåtarna samtidigt varmluftsugn, ca 125 grader i 1 timme. Efter det har jag stängt av ugnen, öppnat ugnsluckan lite med en trägaffel och låtit plåtarna stå kvar ca 60 min på eftervärme. Det har funkat riktigt bra. Tunna, torra och fina 🙂

Fröknäcke

Jag brukar bryta mina fröknäcke i lite mindre bitar. Gillar när formerna är lite olika. Vill man kan man skära skåror i degen innan gräddning om man vill för önskad form och storlek.

Jag förvara mina knäcke i en plåtburk med tätslutande lock.

Tokgoda bara som de är eller med t.ex en skiva god ost.

//Isa

2 reaktioner på ”Mina spröda fröknäcke”

Lämna ett svar till Isa Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.