Kesokaka

Söndagskvällen är här och helgen är snart slut. Det blev efterlängtade längdskidor i Nässjö hela lördagen. Fina spår och fint väder, så ljuvligt :). Ganska öm i ljumskarna idag så det fick bli en långpromenad i solskenet,  sedan lite matfix hemma.

Kesokaka till veckan. Detta receptet har min väninna Maria delat med sig av. Det blir ca 8 port och är perfekt att ha i kylen i veckan. Kan ätas varm eller kall. Jag äter den gärna kall tillsammans med lite frysta hallon, kiwi och kanel. Till frukost eller mellis.

  • Ingredienser:
  • 2 dl äggvita (finns på 1 liters flaska i de flesta affärer)
  • 2 ägg
  • 800 g keso
  • 1 tsk stevia strö
  • 1 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 50 g hackad eller flagad mandel
  • några droppar bittermandel essens
  • några droppar vitvinsvinäger (till äggvitan)

Till kesokaka

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader och smörj en ugnsform med kokosolja.  Jag använder en rostfri form med hög kant inköp på Ikea. Tror att den har måtten 30×20.

Form

Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt ett par droppar vitvinsvinäger så går det lite snabbare.

Vispa äggen i en annan bunke och blanda sedan ner alla övriga ingredienser. Vänd sist ner den hårt vispade äggvitan.

Smet till kesokaka

Rör tills det är en jämn fin smet och häll upp i den smorda formen.

Kesokaka innan ugn.

Baka i ugn 1 timme och 30 min.

Färdig kesokaka

Ställ i kyl över natten.  Den blir godast att äta när den har fått stå till sig lite. Ta sedan fram och lägg över i plastburkar för smidigare förvaring i kyl.

// Isa

 

 

2 reaktioner på ”Kesokaka”

  1. Ler när jag läser att äggvitan finns i 1 liters flaska i de flesta affärer 🙂
    Haha…har helt missat det. Ska bli skoj o följa din blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.