Glutenfritt linfröbröd med valnötter i långpanna

Då var det dags att inviga min alldeles egen matblogg.
Jag har då valt att börja med det det mest flitigast bakade brödet hemma i mitt kök.

Uppskuret linfröbröd

Glutenfritt bröd som är perfekt att göra i långpanna. Det är ett väldigt mättande och gott bröd, en ruta räcker länge. Bör förvaras i kyl eller frys. Jag brukar skära upp brödet i 12 rutor, fryser sedan in i påsar med 2 i varje och tar fram vid behov. De är även goda att rosta i brödrosten.

Ingredienser:

4 dl hela linfrön ( 200 g )
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt
1/2 msk malen kummin (eller mortla hela frön)
1/2 msk malen fänkål (eller mortla hela frön)
4 dl valnötter (grovt hackade)
6 ägg
250 g kesella 10% (naturell)
2 dl mjölk, yoghurt eller fil (naturell)

Ingredienser till linfröbröd

Gör så här:

Mixa linfrön, bakpulver, salt och fiberhusk med stavmixer tills det blir fint mjölaktigt. Blanda sedan ner kummin, fänkål och grovt hackade valnötter i linfrömjölet.

Ingredienser till linfröbröd. Kryddor.

Malen kummin och fänkål är inte så lätt att hitta. Jag har bara hittat det i Kockens sortiment. ( Kockens kryddor är inte så lätt att hitta i butiker längre.  Jag har hittat Kockens kryddor på Willys).

Rör ihop 6 ägg och blanda ner kesellan. Det ska röras ihop till en fin jämn smet utan klumpar.

Ingredienser till linfröbröd

Denna för mig udda visp fick jag av min dotter i julklapp i år.  Den är perfekt att blanda ihop ägg och kesella med.

Slutligen ska äggblandningen tillsättas i bunken med de torra ingredienserna. Blanda snabbt ihop och tillsätt ca 2 dl mjölk (alt. yoghurt eller fil).

Resultatet blir en ganska kompakt och kletig deg. Färdig deg till linfröbröd

Bred ut smeten på bakplåtspapper med lätt fuktade händer så att den täcker nästan hela långpannan. Ca 2 cm jämntjock.

Färdig deg till linfröbröd

Grädda i nedre delen av ugnen på ca 225-250 grader, 20-25 min (varierar från ugn till ugn, man får prova sig fram)

Färdiggräddat linfröbröd

Låt svalan på galler. Skär upp ca 12 rutor. Förvara i kyl. Går utmärkt att frysa och bara ta fram när man behöver.

Uppskuret linfröbröd

Bara att njuta till frukost, mellis eller när man helst vill.

// Isa

 

En reaktion på ”Glutenfritt linfröbröd med valnötter i långpanna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *