Glutenfri gröt i långpanna

Fördelen med att göra gröt i långpanna är planeringen. Man behöver inte mecka med grötfrukosten tidigt på morgonkvisten i vardagsveckan. Förbered på söndagen, portionera och förvara sedan i kylen. Skönt att bara kunna ta fram färdig ur kylen och värma på lite i mikron. Även bra för barnen när de kommer hem ifrån skolan att kunna fixa lite bra mellis själva. Detta receptet har min vän Maria delat med sig av vid ett tillfälle och det blev snabbt en favorit hos oss. Väldigt gott!!

Jag använder en liten långpanna med måtten 23×32 cm  det blir
ca 8 portioner.

Ingredienser:

  • 4 dl glutenfria havregryn
  •  2 msk chiafrön eller 4 msk linfrön
  • 2 ägg
  • 2 dl äggvita (finns att köpa på liten flaska, se nedan bild)
  • 3 dl mjölk alt. laktosfri mjölk eller mandelmjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt (valfritt)
  • 1 tsk stevia strö (valfritt)
  • 1 krm vaniljpulver (tex Kung Markattas Bourbon vanilj)
  • 4 dl valfria bär, tex hallon eller blåbär
  • 1 dl riven kokos

Äggvita på flaska

Gör så här:

Sätt ungen på 200 grader. Blanda allt utom bär och kokos i en bunke. Häll upp smeten i ugnstålig långpanna som inte är för stor. Min har måtten 23x 32 cm, vilket är ganska lagom, inköpt på Ikea.

Liten långpanna
Använd gärna med fördel bakplåtspapper för den kletar lätt fast i botten annars.
Fördela sedan ner bären lite jämt över plåten och strössla över kokos.

Gröt i långpanna innan gräddning.
Baka i ugn ca 20-25 min. Gröten ska ha stelnat och fått en fin gyllenbrun färg.
Tag ut och låt svalan. Dela sedan gröten i 8 portionsbitar.

Färdig gröt i långpanna.

Lägg  bitarna i en plastburk med lite smörpapper i mellan. Förvara i kyl. Sedan är det bara att ta fram och värma lite i mikron.

Gott att äta tillsammans med lite naturell kvarg, turkisk yoghurt eller vad man helst önskar.

//Isa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *